Go Back

kanelsnegle - domácí skořicové šneky

Čas na přípravu30 minutes
Pečení13 minutes
Celkový čas1 hour 43 minutes
Porce: 12 šneků
Cena: 40 Kč / 12 kr

Ingredience

Těsto

  • 100 ml mléko
  • 25 g čerstvé droždí
  • 175 g pšeničné mouky
  • 20 g cukr
  • 30 g máslo rozměklé
  • ½ lžičky kardamonu
  • 1 vejce

Náplň

  • 60 g máslo rozměklé
  • 30 g cukr krupice
  • 30 g třtinový cukr
  • 2 lžičky mleté skořice navršené

Postup

  • Droždí nadrobte do mléka ohřátého přibližně na teplotu těla.
  • Pšeničnou mouku smíchejte s cukrem, přidejte změklé máslo, kardamon a vejce a rozmělněte tak, že směs připomíná jemnou drobenku.
  • Přidejte mléko s droždím a buď robotem, nebo ručně vypracujte jemné těsto.
  • Mezi tím si připravte náplň. Máslo utřete s cukrem a skořicí do jemné pěny.
  • Těsto rozválejte na mírně pomoučeném válu na obdélník velký přibližně 25 x 35 centimetrů.
  • Stěrkou rovnoměrně rozprostřete celou náplň na těsto až do okrajů.
  • Těsto srolujte a "roládu" nožem rozdělte na 12 stejně širokých částí.
  • Šneky rozložte v dostatečných rozestupech na plech vystlaný pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechte stát na teplém místě přibližně hodinu.
  • Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 °C.
  • Šneky pomažte vajíčkem rozšlehaným v mléce, nebo rozpuštěným máslem z vrchu i velice opatrně z boků.
  • Posypte perleťovým cukrem a pečte v troubě přibližně 13 minut.
  • Vyjměte z trouby a nechte na vzduch vychladnout.
  • Pokud máte rádi, můžete vychlazené šneky ozdobit bílou cukrovou polevou.